02/12/2019
6859

Silajlık Soya Tohumu

Silajlık soya tohumu firmamızca yurtdışına da ihracat yapılmaktadır. Yakın bir gelecekte silajlık soya tohumunun yurt dışı satışlarının artması beklenmektedir. 2020 yem bitkisi destekleme listesinde silajlık soyanın yer alması beklenmektedir.
Silajlık Soya hayvan beslemenin olmazsa olmazıdır.
Hayvanlarda silajlık soya silajı çok yüksek verim artışı sağlar. %15 gibi verim değerlerinde bir yükselme ortaya koyar. Soyalı silaj yiyen hayvanlar daha sağlıklı olurlar. Mısır silajının yan etkileri hayvanlarda soya silajıyla ortadan kaldırılmış olur.

Silajlık soya tohumu Nisan 15 ten Temmuz sonuna kadar ekilir, 1. ve 2. ürün olarak ekmek mümkündür. Silajlık Soya tohumunun ekilebilmesi için nispeten havanın ve toprağın biraz ısınması beklenir.

Silajlık Soya Tohumu Nasıl Ekilir?

Ekim mısırla birlikte yapılır. Bir parsele silajlık mısır tohumu, diğer parsele silajlık soya fasulyesi tohumu ekilir. Ekim; soya tohumunda nemli tavlı toprağa ekilir. Soya tohumuna ekim aşamasında soya bakterisi (inekulant) uygulanır. Soya bakterisi kullanılan tohumla ekilen soya tarlasına üst gübresi kullanmaya gerek yoktur. Dekara 10 kg tohum ekilir. Sıra üzeri 3-4 cm,sıra arası 70 cm olacak şekilde ekilir. Silajlık soya tarlasına 15* 15* 15* toprak gübresinden dekara 25 kg gübre kullanılır. Soya toprak yüzeyine çıkana kadar soya tarlasına su verilmez. Aksi takdirde soya tohumu zarar görür, çimlenmesi sıkıntıya girer. Silajlık soya ve silajlık mısır birlikte 90-100 günde silaja gelir. Silaj aşamasında inekulant (silaj katkısı) kullanılır. İnekulant silajın bozulmasını önler, kaliteli silaj oluşumunu sağlar. 

Silajlık soya bitkisinin boyu 2.5 m'ye kadar yükselir. Silajlık Soya bitkisinde hem yoğun bakla hem de yaprak mevcuttur.

Dekardan silajlık soyadan 5.5-6 ton soya silajı verimi alınır. Silajlık soya verimi şunlardır: Dekardan 4.5-6 ton silaj, 1.5-2 ton kuru ottur. Biçerken hem soyadan hem mısırdan biçilir. Biçerken römorkta soya ve mısır karışır, bir de silaj sıkıştırılırken karışır. Soya mısır silajı homojen bir yapı oluşturur.
Silajlık soya mısırla birlikte silaj yapılması silaj kalitesini arttırır. Baklagilleri, soyayı tek başına silaj yapmak zordur. Ama soya mısırla karışırsa mükemmel kalitede soyalı silaj olur.

Mısırda enerji, soyada çok yüksek protein vardır. İki yem bitkisi bir araya geldiğinde %16-17 proteinli 1. sınıf fabrika yemi ayarında yem olmaktadır.

Soyalı mısır silajı yem maliyetlerini en aza indirir. Yüksek yem maliyetlerinden  hayvan yetiştiricilerini kurtarır.

Hayvancılığımızın içinde bulunduğu yüksek yem fiyatlarından ve çıkmazlardan hayvan yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizi kurtaracak tek adres silajlık soya fasulyesidir. 
Silajlık soya tohumunu firmamız 81 vilayete kargoyla ulaştırmaktadır.

Silajlık soya tohumu hakkında bilgi almak için ve fiyat öğrenmek için bizi arayınız.